Doel 1: Denemarken

24-11-2021

Zoals in de intro uitgelegd ga ik een halfjaar naar het buitenland om mijn minor te volgen. Ik wil graag onderzoeken waarom ik Denemarken heb gekozen. Ik vind het persoonlijk een prachtig land, waar naar mijn idee alles goed is geregeld. Er is gratis onderwijs, ze zijn voorloper op digitalisering en duurzame energie en ze zijn een van de vrolijkste mensen van de wereld. Is dit wel allemaal zo en wat houdt dit in? 

Dit doel heeft een overlapping met doelen en acties die ik heb gedaan in de afgelopen jaren. Het overlapt namelijk met doel 1 en 2 vanuit jaar 1. De doelen vanuit jaar 1 gaan over dat ik mezelf en mijn empathisch vermogen beter wil leren kennen. Dit is natuurlijk een langer proces en is niet 'gedaan' in 1 of 2 jaar. Ik ben in de afgelopen jaren al ontzettend veel veranderd en ik wil dit graag voortzetten. Een ding wat hier was uitgekomen is kijken wat mijn comfortzone is en deze soms ook doorbreken. Door naar het buitenland te gaan doorbreek ik mijn comfortzone en eigen 'bubbel'. Daarom wil ik deze twee combineren met mijn halfjaar in het buitenland.

De acties die ik hierbij wil gaan doen zijn:

  • Een halfjaar buitenland is niet niks, waarom is dit goed voor een student?
  • Wat is Denemarken voor een land? En waarom trekt dit mij aan?

1.1 Halfjaar buitenland

Niet is leuker dan je koffer pakken en de wijde wereld in trekken. In het buitenland gaat er een hele andere wereld voor je open. Een van de redenen om te gaan, is omdat je veel leert over een cultuur van een ander land en hoe mensen daar naar elkaar en de wereld kijken. Het is ook de beste manier om een andere taal te leren. Het levert niet alleen mooie herinneringen op, maar je leert er veel van.

Het is naast een spannend avontuur ook ontzettend goed voor je eigen persoonlijke ontwikkeling. Van tevoren moet er veel worden uitgezocht en worden geregeld. Daarnaast ben je in een nieuwe omgeving ver van huis. Het is goed voor iemands zelfvertrouwen en door een buitenlandervaring wordt je creatiever en flexibeler.

Als je langere tijd in het buitenland zit, leer je veel nieuwe mensen uit andere landen kennen. Buitenlandse klasgenoten, vrienden en huisgenoten hebben ongetwijfeld andere gewoontes dan jij. Dingen die voor ons heel gewoon zijn, zijn dit vaak voor buitenlanders niet.

Daarnaast kan je tijd in het buitenland goed van pas komen als je later opzoek gaat naar een baan. In het buitenland kom je namelijk in aanraking met verschillende culturen, maak je internationale vrienden en leer je soms ook een nieuwe taal. Hierdoor ben je straks goed in staat om internationaal samen te werken. Deze internationale vaardigheden staan goed op je cv en maken je interessant voor veel bedrijven en organisaties. 

1.2 Wat is Denemarken voor een land? En waarom trekt dit mij aan?

"Once we were brutal Vikings. Now we are one of the world's most peaceful societies".

Geschiedenis

De eerste Denen waren jagers en vissers die waarschijnlijk aan het eind van de laatste ijstijd, rond 10.000 VC vanuit Zuid- en Oost-Europa het land binnenkwamen. Tegen 3000 VC verschenen er boerderijen op het vlakke, vruchtbare land dat we nu Denemarken noemen.

Een van de beruchtste periodes in de Deense geschiedenis is het tijdperk van de Vikingen. Het begon rond 793 NC met het overvallen op het Engelse getijdeneiland Lindisfarne. De Vikingen zouden uiteindelijk nederzettingen stichten in Yorkshire in Noord-Engeland en in Normandië in het noordwesten van Frankrijk. Het tijdperk van de Vikingen duurde ongeveer 250 jaar.

De nederlaag van de Vikingen het verlies van Skane, Halland en Blekinge aan Zweden in 1659 vormde de aanzet tot een machtsgreep waarbij in Denemarken een erfelijke en absolute monarchie werd ingevoerd. De sterke centrale regering hielp een goed georganiseerde bureaucratische staat tot stand te brengen en landbouwhervormingen door te voren die de landbouw efficiënter maakten.

Na de eerste wereldoorlog begon de Deense economie zich te ontwikkelen. Met de hulp van de coöperatieve boerenbeweging werd op grote schaal overgeschakeld van graanteelt op veeteelt. Ook de industrialisatie en de zuivelproductie kwamen in een stroomversnelling, en er werd een sociale welvaartsstaat opgericht.

De naoorlogse Deense economie (WO2) werd steeds internationaler met een toename in de export, een factor die bijdroeg tot de welvaart. Deense designproducten en meubelen waren over de hele wereld populair, net als Deense spek, boter en andere landbouwproducten.

In 1972 trad Denemarken toe tot de Europese Economische Gemeenschap (EEG) - het belangrijkste economische samenwerkingsverband in Europa - die later de Europese Unie werd. Denemarken was ook een van de stichtende leden van de verenigde naties (VN) en is nog steeds leid van de militaire alliantie - de Noord-Atlantische verdragsorganisatie (NAVO).

Vandaag de dag is Denemarken een constitutionele monarchie met een representatieve democratie en een groot voorstander van vrije handel en mensenrechten. Denemarken helpt ook armoede in de wereld te bestrijden door zijn langdurige ontwikkelingssamenwerking. 

Digitalisatie

Denemarken loopt voorop als het gaat om de digitalisering van de publieke sector. Met een enkele, veilige digitale sleutel kunnen zowel particuliere bedrijven als de publieke sector gemakkelijk online terecht. De sleutel tot het digitale succes is vertrouwen.

Denemarken is een van de best scorende landen ter wereld als het gaat om de digitalisering van de publieke sector. Met een enkele digitale sleutel heb je veilig toegang tot meer dan honderd verschillende overheidsdiensten, en daarbovenop nog eens verschillend particuliere diensten.

Dit is ook een van de redenen waarom Denemarken is uitgeroepen tot het meest gedigitaliseerde land ter wereld, door de Europese Commissie, die de 'international digital economy and society index 2020' heeft opgesteld.

Volgens Rikke Hougaard Zeberg, directeur van het Agentschap voor Digitalisering, is dit grotendeels te danken aan de tech-savvy Deense burgers en een visionaire regering.

De digitale sleutel op zich en de samenwerking tussen de openbare en de particuliere sector is een belangrijke factor wanneer wordt nagegaan hoe Denemarken erin is geslaagd een van de meest gedigitaliseerde landen ter wereld te worden. Maar de sleutel tot succes ligt elders - de sleutel is het vertrouwen tussen burgers en overheid. 

Hygge

Wanneer in internationale enquête aan burgers over de hele wereld wordt gevraagd hoe gelukkig zij zijn met hun dagelijks leven en persoonlijke omstandigheden, staat Denemarken altijd in de top drie van gelukkigste landen ter wereld. Maar wat maakt de Denen zo glgelukkig? Is het de gratis toegang tot kwaliteitsonderwijs, of de gratis gezondheidszorg? Is het relatieve gebrek aan misdaad en corruptie, of gewoon de Deense hygge?

Volgens het World Happiness Report is geluk nauw verbonden met sociale gelijkheid en gemeenschapszin, en Denemarken doet het goed op beide vlakken. Denemarken kent een hoge mate van gelijkheid en een sterk gevoel van gemeenschappelijk verantwoordelijkheid voor het sociale welzijn. Hoewel er negen grote politieke partijen in Denemarken zijn, is geen van hen serieus voorstander van het ontmantelen van de Deense verzorgingsstaat.

De meeste Denen zullen je vertellen dat ze graag belasting betalen omdat ze zien wat ze ervoor terugkrijgen. De meeste gezondheidszorg in Denemarken wordt zonder kosten voor de patiënt verstrekt. Universiteitsstudenten betalen geen collegegeld en ontvangen een beurs om hun studiekosten te dekken. Kinderopvang wordt gesubsidieerd. En bejaarden ontvangen een pensioen en kunnen rekenen op verzorger die hen thuis bezoeken.

Vertrouwen is een essentiële waarde in de Deense cultuur en samenleving, en een belangrijke factor voor Deens geluk. In Denemarken is het standaard om elkaar te vertrouwen als het gaat om zaken, de overheid of persoonlijke relaties. Eerlijkheid wordt verwacht, en corruptie in het bedrijfsleven of onder ambtenaren is zeer zeldzaam.

Het Deense begrip hygge is moeilijk te vertalen, maar in het algemeen betekent het dat je even afstand neemt van de dagelijkse drukte om te genieten van de goede dingen in het elven. Hygge vindt vaak plaats met familie en vrienden, maar je kunt hygge ook alleen doen, misschien met een goed boek of je favoriet tv-serie.

Tijdens de lange Deense winters vindt hygge meestal binnenhuis plaats, met het spelen van bordspellen of kletsend met vrienden onder genot van een warme drank. Maar het ook hyggeligt (bijvoeglijk naamwoord) zijn om een winterwandeling in de natuur te maken en te observeren hoe planten en dieren omgaan met het koude weer.

Tijdens de korte en vaak onbetrouwbare zomers in Denemarken is hygge gecentreerd rond Deense zomerhuisjes - kleine eenvoudige huizen-weg-van-huis, waar Denen tuinen onderhouden en grote lunch- of dinerfeestjes organiseren met bijvoorbeeld heerlijke, lokaal geteelde aardbeien.

Hygge gaat over genieten van de eenvoudige en goede dingen van het leven, samen met mensen om wie je geeft.

Denen voelen zich gesterkt om dingen in hun leven te veranderen, zegt professor Bjørnskov. Het bijzondere van de Deense samenleving is dat mensen zelf kunnen kiezen welk leven ze willen leiden. Ze raken zelfden verstrikt in een val. Dat betekent dat ze meer tevreden zijn met hun leven. 

Luca Serrarens - Persoonlijke Website
Alle rechten voorbehouden 2023
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin