Reflectie

Reflectie van gehele stage
De opdracht schrijf een algemene reflectie over de periode waarin je stage hebt gelopen. Tja makkelijker gezegd, dan gedaan. Ik heb een onwijs leuke en leerzame periode gehad en ben ontzettend blij dat ik in dit bedrijf terecht ga komen. Ik ga de mensen met wie ik heb samengewerkt ook echt missen.
Op mijn website staan om de vier weken een soort reflectie verslagje over de periode tot dan toe en over bepaalde hoogtepunten en minder hoge punten. Daarom hier nog een reflectie over de gehele periode en wat ik geleerd heb.
Voor mij was deze periode toch best wel spannend. Bij een bedrijf terechtkomen wat je niet kent, verhuizen naar de andere kant van Nederland en stage lopen voor een half jaar. Midden in de coronacrisis een stage lopen, is voor iedereen een uitdaging geweest. Ik heb heel veel geluk gehad dat ik veel op kantoor kon en mocht zijn.
Ik heb veel tijd en energie gestoken in mijn actieonderzoek. Het ging over de naamsbekendheid vergroten aan de hand van twee social media kanalen, LinkedIn en Instagram. Doordat er lange tijd niks met deze kanalen is gedaan, was er veel werk aan de winkel. Naast deze mooie opdracht heb ik mijn eigen blogs mogen schrijven, recepten mogen verzinnen en posten, helpen bij de productie en eigenlijk helpen waar nodig. Ik heb ook altijd deze flexibiliteit onwijs fijn gevonden. Het vragen of ik even ergens mij wilde helpen, vond ik erg fijn. Door deze kleine klusjes te doen ben je indirect meer bezig met het leren kennen van de bedrijven en de klanten dan je denkt.
Voor mijn actieonderzoek heb ik vooral veel gebruik gemaakt van de marketingkennis die ik tot nu toe bezit. Daarbij heb ik het boek "Digitale marketingstrategie" en "Actieonderzoek" veel gebruikt. Hier binnen het bedrijf is er nog een boek over Content die ik ook meerdere malen heb doorgenomen. Waar ik vooral veel meer van geleerd heb, is alle informatie zowel uit het boek als op internet over social media, content en alle dingen die hier bij komen kijken. Wat zeg nou zelf, hoe vaak hebben we onszelf afgevraagd dat influencers echt niks moeten doen want het is toch maar "een fotootje posten". Eerlijk, hier ben ik snel op terug gekomen. Het kost immens veel tijd, energie, creativiteit en doorzettingsvermogen om elke keer weer met nieuwe content en leuke weetjes en captions te komen. En maar zorgen dat dit aansluit op de doelgroep.
Het verschil tussen Instagram en LinkedIn is daarom heel groot. Voor Tea Cultures sloot uiteindelijk LinkedIn beter aan dan het andere platform. Hiervoor heb ik wel heel veel moeten doen om hier achter te komen.
Dan nu de vraag die je jezelf toch moet stellen aan het einde van je stage, "Wil je dit later doen? /Wil jij deze baan ook in de toekomst doen?". Hierop is mijn antwoord nee, dit wil ik later niet doen. Daar word ik niet vrolijk van. Ik vind het leuk om te zien wat een post kan doen en wat voor statistiek daarbij hoort, maar het beheert ook heel je leven. Social media staan namelijk nooit uit, je bent constant bezig met wat kan ik nog doen, wat is nog leuke content, welk idee kunnen we volgende week nog doen, komt er nog een actie en noem maar op. Ik zou het leuk vinden om mee te kunnen brainstormen, maar het daadwerkelijk uitvoeren op de platformen zelf is niet voor mij uit besteed.
Daarnaast ben ik wel blij dat ik blogs en recepten mocht schrijven en posten. Dit is een stukje waar ik eigenlijk nooit eerder aan had gedacht en wat ik wel heel leuk vind om te doen.
Reflectie naar aanleiding van actie 2.2
Voor actie 2.2 heb ik een feedback verslagje geschreven. Zoals beschreven staat is vragen om feedback niet mijn sterkste kant, maar eigenlijk wel nodig om te groeien. Mensen die om jou heen staan zien namelijk andere dingen die je zelf niet bewust mee maakt. Ik heb er daarom voor gekozen om aan het einde van mijn stage aan iedereen met wie ik gewerkt heb, te vragen of ze een paar vragen over mij willen invullen. Nu was dit best moeilijk en heb ik niet van iedereen reactie gekregen.
Tea Cultures zit namelijk in een bedrijvenpand met meerder bedrijven onder 1 dak. Al deze bedrijven zijn van dezelfde mensen, waaronder mijn stagebegeleider Kim. Doordat er dus meerder bedrijven door elkaar lopen, heb ik niet met iedereen echt samengewerkt. Voor sommige mensen was het dus moeilijker om deze vragen echt in te vullen dan voor andere.
Ik heb onder andere gevraagd of ik mezelf goed heb aangepast aan de bedrijfssfeer en aan alle collega's. Ik vind dit zelf heel erg belangrijk dat je ook goed in het team past. Het is zaak dat hetgeen wat je doet goed gaat en dat je daar plezier in hebt, maar dat je goed ligt in het team en met mensen leuk kunt samenwerken is voor mij net zo belangrijk. Daarnaast heb ik nog vragen gesteld over bepaalde punten die ik nog mee kan nemen naar de toekomst.
Wat mij opviel is dat bijna iedereen die gereageerd heeft, zei dat ik binnen kwam als een onzeker en verlegen meisje dat zich in de tijd dat ze binnen het bedrijf zat, veel heeft weten veranderen en goed heeft ontwikkeld. Ik ben mondiger geworden en kom zelfverzekerder over.
Daarnaast moet ik meer durven om van mijzelf te laten horen en voor mezelf te leren opkomen. Dat ik mezelf niet moet laten gek maken en mezelf niet moet onderschatten zijn punten die meerdere keren worden genoemd.
Wat ik hier zelf uit kan halen is dat ik in deze korte periode heel veel ben veranderd en zeker op een positieve manier. Ik vind het altijd wel lastig om ergens waar ik nieuw ben, mezelf kenbaar te maken en zomaar met iedereen te gaan praten. Ik heb tijdens deze periode zeker geleerd dat ik dit makkelijk kan en ook zeker mag doen. Ik bezit ook kennis die met mensen kan delen en ik voeg daadwerkelijk ook echt wat toe aan een bepaald team. Dit laatste vind ik zelf altijd lastig te accepteren en beseffen dat dit ook echt zo is.
Ik wil nogmaals echt iedereen super, super erg bedanken dat ik daar stage heb mogen lopen. Ik heb echt een onwijs leuke tijd gehad en heb heel veel geleerd. Niet alleen op persoonlijk vlak, maar ook op marketing vlak. Ik had graag nog meer dingen willen doen, maar ook bij mij gooide Corona soms roet in het eten en ging niet alles meer door.